Nathalie van 38 is - na 5 jaar borstvoeding geven - blij dat ze weer in bikini kan

18-05-2022

Na drie zwangerschappen was er weinig meer over van mijn borsten. Ik ben als moeder dankbaar dat ik borstvoeding kon geven. Maar waar ik vroeger trots was op mijn borsten, was ik dat na 5 jaar borstvoeding echt niet meer. Lege borsten aan de bovenkant. Slappe huid. Uitgerekte tepelhof. Uitgezakte borsten aan de onderkant. De vrouwelijke borstvorm was helemaal weg. En alsnog een cupmaat E.

 

Lichamelijk had ik last van een trekkende pijn vanuit de nek. Maar mijn psychische klachten waren erger. Ik schaamde me dood voor mijn hangende borsten, die alle kanten op bewogen. Het ergste was dat ze elk moment uit mijn beha of bikini konden vliegen. Ik wilde op het laatst gewoon niet meer zwemmen met de kinderen. Dat heeft me uiteindelijk doen besluiten de stap naar de dokter te zetten. Een vriendin was bij plastisch chirurg W. Melenhorst geweest en adviseerde naar hem te gaan.

Ik schaamde me dood voor mijn hangende borsten, die alle kanten op bewogen

Consult

 

Op het consult vertelde dokter Melenhorst dat een borstlift hoort bij een borstverkleining. De borsten zouden dus niet alleen lichter worden, maar ook gelift. Het werd helemaal vergoed door de verzekering vanwege mijn nekpijn en cupmaat. Dat was een meevaller!

 

Ik kreeg duidelijke uitleg over de behandeling. De dokter heeft me goed verteld wat ik mocht verwachten van het resultaat: een kleinere borst, die door een borstlift ook steviger zou worden. Met een natuurlijke, vrouwelijke vorm. Hij liet me zien hoe de littekens eruit zouden zien. Daar maakte ik mij niet druk om, alleen mijn man ziet ze.

 

Ik maakte me vooral zorgen dat ik lang uit de running zou zijn na de operatie. Mijn man heeft een drukke baan. Met drie kinderen is het bijna niet haalbaar om het gezin draaiende te houden. Dokter Melenhorst legde me uit dat dit zou meevallen. Hij dacht dat ik alleen de eerste week na de operatie weinig zou kunnen doen. Daarna zou ik in ieder geval kunnen koken. De kinderen lopend naar school brengen zou ook moeten lukken. En na twee weken zou ik ook weer kunnen autorijden.

 

Het was een heel fijn consult. Dr. Melenhorst heeft goed naar mij geluisterd en gaf antwoorden op al mijn vragen. Het was duidelijk dat hij hier veel ervaring mee heeft. Dat gaf me het laatste zetje om definitief voor de borstverkleining te kiezen, ik voelde mij in veilige handen.

Het was duidelijk dat dr. Melenhorst hier veel ervaring mee heeft. Dat gaf me het laatste zetje om definitief voor de borstverkleining te kiezen

Operatie en herstel

 

De operatie is heel goed gegaan. Het was een borstverkleining zonder drains. Ik had weinig pijn. De eerste paar uur na de operatie was ik slaperig, maar op een prettige manier. Mijn man was bij mij op de kamer, we werden allebei goed verzorgd. Toen dokter Melenhorst aan het einde van de dag langskwam, voelde ik me goed. Hij vertelde dat de operatie volgens plan was gelukt. De verzorging van de verpleging was uitstekend, ik kan niet anders zeggen.

 

De voorspelling door dr. Melenhorst over het herstel is uitgekomen. Ik had bijna geen pijn. Een paar dagen na de operatie was ik niet moe meer. Mijn man had twee weken vrijgenomen, maar aan het einde van de eerste week liepen we de kinderen al samen naar school. Ik kon mij prima alleen redden, al was het fijn dat hij er was. Vanaf de tweede week ging het heel snel. Mijn armen kon ik steeds makkelijker bewegen. Ik kon goed voor de kinderen zorgen. Ik voelde me steeds zekerder over het herstel van de wonden. Na twee weken maakte ik lange wandelingen en ging ik met de fiets naar de school van de kinderen. De genezing ging ook daarna prima, het vervelendste was dat de littekens jeukten. Het viel me erg mee hoe snel ik weer op de been was. Mijn grootste zorg over langdurig uit de roulatie zijn was totaal onnodig!

Mijn grootste zorg, langdurig uit de roulatie zijn, was totaal onnodig!

Resultaat

 

Ik heb nu een C cup en de borsten hangen niet meer. De vorm is vrouwelijk, en het past bij de rest van mijn lijf. De anker-littekens zijn zichtbaar, maar zijn niet rood meer en worden steeds vager. De tepelhof is kleiner gemaakt en staat weer op de goede plek op mijn borst. Een beha of bikini dragen gaat prima, zonder dat mijn borsten eruit floepen. Ik kan nu het zwembad in met mijn kinderen, zonder dat ik me zorgen hoef te maken over mijn borsten. Dat klinkt als iets kleins, maar het heeft heel veel impact op hoe ik mij voel. Ik ben ook blij dat ik het op deze leeftijd heb gedaan en niet heb uitgesteld. Een operatie komt nooit goed uit, maar een borstverkleining is qua herstel heel goed te overzien.  

 

Meteen een afspraak met
dr. Wynand Melenhorst inplannen?

Dat kan in Hilversum, Utrecht, en Arnhem
Naar de online agenda