Petra van 64 koos eindelijk voor zichzelf (en had dit achteraf jaren eerder willen doen)

18-05-2022

Eigenlijk dacht ik al 45 jaar aan een borstverkleining. Het kwam alleen nooit uit, ik had er geen tijd voor. Eerst door mijn opleiding. Daarna met de kinderen in een druk gezin. Ik kreeg een verantwoordelijke baan, waarin ik mijzelf weinig vrije tijd gunde. Tijdens de overgang kwam ik 10 kilo aan en vond ik dat ik eerst moest afvallen. Het lukte na de overgang alleen niet meer om de kilo’s kwijt te raken, ondanks sporten en een streng dieet. Intussen had ik ook kleinkinderen gekregen en paste ik 1 dag per week vast op. Een heleboel redenen om het, jaar in jaar uit, uit te stellen.

 

Vorig jaar ging ik met pensioen en dacht ik letterlijk: maar nu kom ik zelf op de eerste plaats. Dat afvallen lukt me niet en moet ik accepteren. Ik stop met mezelf wegcijferen voor anderen. Het voelde bevrijdend om die beslissing te nemen!

Ik stop met mezelf wegcijferen voor anderen. Het voelde bevrijdend om de beslissing te nemen!

Veilige borstverkleining

 

De volgende stap was de afspraak bij de huisarts. Ik zocht vooral een veilige borstverkleining, ik was bang dat er iets mis zou gaan. Door de jaren heen had ik al veel informatie gevonden over borstverkleiningen. Je leest dan ook probleemgevallen (misschien moet je die verhalen ook niet lezen…).

 

De huisarts had goede ervaringen met het Centrum voor Borstverkleining, dus verwees mij daarheen. Toen ik eenmaal besloten had een afspraak te maken, wilde ik dat het zo snel mogelijk zou kunnen. Terwijl ik het daarvoor zo lang had uitgesteld. Ik kon al na 3 weken terecht op het spreekuur. Intussen had ik alle filmpjes en foto’s bekeken op de website van het Centrum voor Borstverkleining. Daaruit blijkt dat zij een echte specialisatie in borstverkleining hebben. Bijna al mijn vragen waren al beantwoord voordat ik op het spreekuur kwam! Tijdens het consult werd mijn vermoeden bevestigd dat ik op de juiste plek was. Met dokter Melenhorst had ik een zeer prettig contact, het voelde veilig en vertrouwd aan.

Toen ik eenmaal besloten had een afspraak te maken, wilde ik dat het zo snel mogelijk zou kunnen. Terwijl ik het daarvoor zo lang had uitgesteld...

Klachten

 

Ik besprak de klachten die ik had, bestaande uit nekpijn, schouderpijn en hoge rugpijn bij sporten. De deuken stonden in mijn schouders van de bh-banden. Door de jaren heen was ik bij de fysiotherapeut en chiropractor onder behandeling geweest. Dat gaf telkens wel verlichting, maar hield niet aan. Tijdens de overgang waren de borsten nog zwaarder geworden. Ik had ook slijtage van de rugwervels. Op een gegeven moment wist ik niet meer welke rugklachten door de borsten veroorzaakt werden en welke door de artrose van mijn rug. Mijn hoop was op een verlichting van de pijn, maar ook om te voorkomen dat ik nog meer schade aan mijn rug zou krijgen. Ik verlangde ook naar een flink kleinere cupmaat, zodat ik me daar nooit meer druk over hoefde te maken. Het had al veel te lang mijn leven beheerst.

 

Na het consult met dokter Melenhorst volgde een gesprek met zijn assistente. Zij heeft de aanvraag ingediend bij de zorgverzekeraar. Direct bleek dat ik in aanmerking kwam voor vergoeding. Ze heeft gezorgd dat ik 6 weken later gepland werd voor de operatie. Het was fijn dat het zo snel kon toen ik eenmaal had besloten dat ik het wilde.

 

Operatie

 

De operatie verliep zonder complicaties. Ik had geen last van de narcose. De revalidatie van de borstverkleining stelde niets voor in vergelijking met bijvoorbeeld de periode na mijn bevallingen. Omdat ik weinig pijn had, moest mijn man opletten dat ik in huis geen klusjes ging doen. Uiteindelijk heb ik zes weken rust genomen, want ik wilde geen risico lopen op complicaties. Ik had een f cup en heb nu een b cup. Daar had ik naar uitgekeken, want ik wilde echt geen grote borsten meer overhouden. De pijnklachten van nek en schouders zijn verdwenen, mijn rug voelt minder zwaar belast. De deuken staan nog wel in mijn schouders, ik weet niet of die nog minder worden. De littekens van de borstverkleining zijn heel netjes, het is vakwerk! Op de controle afspraak na 3 maanden liet dokter Melenhorst mij de foto’s zien die gemaakt waren voorafgaand aan de operatie. Ik was niet vergeten hoe groot ze waren, maar toch schrok ik ervan. Wat een verschil! Het is bijzonder hoe snel je kunt wennen aan een nieuw formaat borsten.

 

Voor mijzelf gekozen

 

Vanaf het intake gesprek tot de laatste nacontrole ben ik zeer goed geholpen. Ondanks mijn leeftijd van 64 jaar ben ik heel blij dat ik deze stap heb genomen. Ik vind zeker niet dat het te laat is geweest. Achteraf had ik het jaren eerder moeten doen. Als ik bedenk hoeveel ik in mijn leven rekening heb gehouden met mijn borsten… Het is zonde dat ik het niet eerder heb gedaan. Gelukkig kan ik er nu nog jaren van profiteren. Het voelt als een overwinning dat ik uiteindelijk voor mijzelf heb gekozen.

 

Meteen een afspraak met
dr. Wynand Melenhorst inplannen?

Dat kan in Hilversum, Utrecht, en Arnhem
Naar de online agenda