Nazorg en herstel

Bekijk de uitleg van dr. Melenhorst in de video

Media

Nazorg en herstel

Zorgen voor optimaal herstel na een borstverkleining.

 

Week 1 en 2:

De eerste twee weken na de operatie staan in het teken van rust. Zorg dat je agenda helemaal leeg is. Het is fijn als er iemand bij je in de buurt is om je in huis wat te kunnen helpen.

 

Kleine stukjes lopen mag, zoals naar de wc, keuken of tuin. Je mag je armen naar voren en naar de zijkant bewegen, maar stop bij 90 graden opzij of naar voren, om te veel spanning op de wond te voorkomen.

Til maximaal 1,5 kilo, zoals een fles drinken, maar niet zwaarder dan dat. Een kind tillen doe je dus bijv. de eerste twee weken liever niet.

 

Computerwerkzaamheden mogen meteen na de operatie, maar neem voldoende rust. Door de narcose en de wondgenezing kunnen de eerste weken na de operatie extra vermoeiend zijn.

 

Douchen mag de eerste dag na de operatie weer. De wond mag dan nat worden, ook als er pleisters geplakt zijn (meestal niet het geval). Dep na het douchen de wond voorzichtig droog, daarmee kun je niets verkeerd doen. In bad mag de eerste twee weken niet.

 

Het advies is om de sport-beha de eerste twee weken dag en nacht te dragen. Wel mag deze een paar uur af om gewassen te worden. Veel vrouwen dragen de beha langer dan twee weken, natuurlijk mag dat!

 

Slapen doe je het beste op je rug, om zo druk op de borstwonden te voorkomen. Ben je een echte zijslaper? Het is niet verboden. Draag de beha om de borst goed te ondersteunen. Met voorzichtig op je zij liggen, kun je niets beschadigen.

 

Pijn na borstverkleining

De hoeveelheid pijn verschilt erg per persoon. Meestal is er direct na de opreatie een branderig gevoel aan de onderkant van de borsten.

Sommige vrouwen nemen geen enkele pijnstiller na de operatie, terwijl anderen tenminste twee weken paracetamol en een NSAID (Ibuprofen, Diclofenac of Naproxen) gebruiken. De meeste vrouwen redden het met paracetamol, dat dan zo nodig wordt aangevuld met een NSAID. Je krijgt in ieder geval recepten mee, zodat je de pijnstillers kunt nemen als je dat nodig vindt. De meeste wondpijn verdwijnt in de loop van twee weken. Af en toe stekende pijnen houden kunnen enkele maanden blijven bestaan.

 

Week 3 en 4

Na twee weken kom je op het spreekuur voor wondcontrole. Eventuele hechtknoopjes aan de buitenkant van de huid worden dan weggeknipt, maar hier voel je bijna niets van.

 

Als er normale wondgenezing is, kun je vanaf dat moment wat meer gaan bewegen en gaan belasten. Denk daarbij aan langere wandelingen of een stuk fietsen. Beweeg je armen steeds wat verder dan de 90 graden. Ook mag je zwaardere dingen tillen. Je bouwt dit steeds verder uit, en luistert daarbij naar signalen van jouw lichaam. Trekt de wond erg of doet het pijn? Doe dan een tikkeltje rustiger aan. Draag de sport-beha in de derde en vierde week na de operatie in ieder geval overdag, en, als je dit prettig vindt, mag dit natuurlijk ook ‘s nachts.

 

Na 6 weken

Het is de bedoeling dat je 6 weken na de operatie alles weer doet, waaronder zwaar tillen en alles wat je maar zou willen doen in de sportschool. Dit kan soms pijnlijk zijn bij het litteken en vooral kunnen trekken, maar het is wel toegestaan en helpt het lichaam wennen aan de nieuwe situatie.

 

Drie tot vier maanden na de operatie volgt een eindcontrole op het spreekuur.

 

In de loop van het eerste half jaar tot jaar na de operatie krijgen de borsten hun definitieve vorm. Zeker de eerste maanden kunnen de borsten aan de onderkant nog afgeplat zijn of zelf wat intrekken. Dat wordt ook wel “vierkante borsten” genoemd. Met de zwaartekracht en het soepeler worden van het litteken komt in de loop van het jaar de goede ronde vorm terug.

 

Het advies is om op zijn vroegst na 3 maanden nieuwe beha’s te kopen, omdat de vulling binnen de eerste drie maanden nog behoorlijk verandert.

 

Littekens van borstverkleining

De littekenrijping na een borstverkleining duurt 1 tot 1,5 jaar. Zeker de eerste paar maanden kunnen de littekens verdikt en rood tot paars van kleur zijn.

 

Het advies is om de eerste twee weken geen littekenbehandeling te doen. Vanaf de derde week smeer je de littekens 2x per dag voorzichtig in met vaseline of een littekenzalf. Het maakt niet uit welk merk dat is. Het gaat om het soepel masseren en het bevorderen van de doorbloeding door de massage. Het insmeren en masseren is nuttig totdat je merkt dat de littekens niet meer verdikt en actief zijn. Mocht je gaan zonnen, bescherm de littekens dan met factor 50. Alleen bij hypertrofische littekens (extreem verdikte littekens) is behandeling met siliconengel of siliconenpleisters zinvol. In die gevallen krijg je daar een recept voor mee.

 

Al met al ben je vooral de eerste 2 weken na een borstverkleining beperkt in je functioneren. Na 6 weken kun je alles weer doen wat je wilt. De voordelen van een borstverkleining zijn meestal direct na de operatie al voelbaar!

 

Meteen een afspraak met
dr. Wynand Melenhorst inplannen?

Dat kan in Hilversum, Utrecht, en Arnhem
Naar de online agenda