Operatie

Bekijk de uitleg van dr. Melenhorst in de video

Media

De borstverkleining operatie

Hoe gaat de operatie borstverkleining?

Een borstverkleining vindt plaats onder algehele narcose en duurt ongeveer 75 tot 90 minuten. Zoals de naam al zegt, wordt de borst bij een borstverkleining kleiner en daarmee lichter gemaakt. Maar er gebeurt meer:

 

Borstlift tijdens borstverkleining

Ten eerste vindt er tijdens de borstverkleining ook altijd een borstlift plaats. Zodat de borst compacter en steviger wordt en hoger op de borstkas komt te staan. Daarbij verplaatst ook de tepel een stuk omhoog. Dit is nodig, omdat de tepel bij grote of zware borsten meestal laag op de borst staat, of zelfs naar beneden wijst. Een borstlift tijdens een borstverkleining corrigeert hangende borsten.

 

Tepelhofverkleining tijdens borstverkleining

Ten tweede wordt tijdens een borstverkleining meestal ook de tepelhof kleiner gemaakt. Bij te grote borsten is de tepelhof vaak uitgerekt en ovaalvormig geworden. Het doel is om weer een ronde vorm van de tepelhofvorm te maken. De grootte van de tepelhof moet in de juiste verhouding gemaakt worden met de nieuwe maat van de borst als geheel.

 

Borstverkleining technieken

De meest uitgevoerde techniek de anker-techniek of anker-methode borstverkleining. Het is vernoemd naar het ankervormige litteken dat overblijft na de operatie.

 

In sommige gevallen is het mogelijk om de borstverkleining via een kleiner litteken te doen, zoals bij de zogenaamde sleutelgatmethode. Dan is er geen horizontaal litteken in de onderplooi van de borst.

 

Aan het einde van de operatie wordt de huid gehecht met een oplosbare hechtdraad.

 

Het bij de operatie weggehaalde borstweefsel wordt gewogen. Zo weet je achteraf precies hoeveel lichter elke borst is geworden. Het verwijderde borstweefsel wordt voor de zekerheid opgestuurd voor onderzoek, om te controleren dat er geen afwijkingen zijn in het borstklierweefsel.

 

Een borstverkleining met liposuctie kan alleen in uitzonderlijke gevallen. Liposuctie is geen oplossing voor opgerekte huid of een hangende borst, terwijl dat juist bij vrijwel alle vrouwen die een borstverkleining overwegen een belangrijke rol speelt.

 

Er worden bij een borstverkleining geen drains gebruikt. Uit onderzoek blijkt dat deze geen toegevoegde waarde hebben, terwijl ze juist wel hinder kunnen geven.

 

Direct na de borstverkleining

Na de operatie kom je bij op de uitslaapkamer. Na ongeveer een uur ga je naar de verpleegafdeling. Daar krijg je de ondersteunde sportbeha aan. Steeds meer vrouwen kiezen voor een dagopname en gaan aan het eind van de operatiedag naar huis. Een nacht blijven op de verpleegafdeling is ook mogelijk, je gaat dan de volgende ochtend naar huis.

 

Voorspelbaar succes!

Het succes van een borstverkleining is erg goed voorspelbaar. De verlichting is eigenlijk altijd meteen merkbaar. De tevredenheid met het resultaat van een borstverkleining is erg hoog. De operatie levert op wat het belooft. De meest gehoorde uitspraak bij een controle bezoek na de operatie: “dit had ik jaren eerder moeten doen”.

 

Meteen een afspraak met
dr. Wynand Melenhorst inplannen?

Dat kan in Hilversum, Utrecht, en Arnhem
Naar de online agenda