Borstverkleining

Ben ik geschikt voor borstverkleining?

Wanneer kom ik in aanmerking voor een borstverkleining?

 

De meest voorkomende klacht van grote borsten is pijn. Rugpijn, schouderpijn, nekpijn, hoofdpijn en pijn door snoerende beha-bandjes komen veel voor. Ook kunnen zware borsten of hangende borsten smetklachten geven. Al deze lichamelijke klachten kunnen leiden tot psychische klachten. Zoals schaamte of onzekerheid.

 

Wanneer deze klachten jouw dagelijks functioneren in de weg zitten, kan een borstverkleining de oplossing zijn.

 

De eerste afspraak

Tijdens de afspraak op het spreekuur bespreek je jouw klachten en de impact die dat heeft op jouw leven. Geef daarbij aan welke wensen en verwachtingen je hebt van de operatie. Heb je een bepaalde cupmaat borsten in gedachten? Maak je je zorgen dat het te klein wordt of dat het te groot blijft?

 

Voor velen is de stap naar het spreekuur emotioneel beladen. Daarvoor wordt tijd genomen. Een goede borstverkleining is maatwerk en je krijgt een persoonlijk advies over jouw situatie.

Maak nu een afspraak

Operatie

De operatie borstverkleining gebeurt onder narcose en duurt ongeveer 1,5 uur.

 

Tijdens een borstverkleining vindt meteen een borstlift plaats, om zo de hangende borst te corrigeren. De tepelhof wordt kleiner en beter passend gemaakt. Zo komt de gehele borst weer in goede verhouding.

 

Een borstverkleining is veilig en het resultaat is goed voorspelbaar. De tevredenheid met het resultaat van een borstverkleining is hoog.

 

Nazorg en herstel

Het herstel van een borstverkleining duurt ongeveer 6 weken.

 

De eerste 2 weken houd je rust. Een beha na een borstverkleining draag je 2 weken dag en nacht. Douchen na een borstverkleining mag meteen.

 

Vanaf week 3 ga je meer bewegen en tillen. Het litteken van de borstverkleining mag je na 3 weken soepel masseren met vaseline.

 

Sporten na een borstverkleining mag na 6 weken. Werken na een borstverkleining kan na 2 weken bij een kantoorbaan, en na 4 tot 6 weken als het een lichamelijk zware baan is.

Risico & complicaties

Wat zijn de risico’s van een borstverkleining? Is een borstverkleining veilig?

 

Wat is de kans op complicaties bij een borstverkleining en borstlift?

 

Hoe vaak is er een verdikt litteken na borstverkleining? Is er nog gevoel in de tepels na een borstverkleining? Hoe groot is de kans op een infectie?

 

 

 

Tien meestgestelde vragen

"Moet ik wel laten snijden in een gezond lichaam?"

"Wanneer mag ik weer werken na een borstverkleining?"

"Hoe lang duurt het herstel?"

"Mag ik tillen?"

"Wanneer kan ik weer sporten na een borstverkleining?"

"Welke cupmaat krijg ik na een borstverkleining?"

"Kan ik nog borstvoeding geven na een borstverkleining?"

"Kunnen de borsten weer groeien na een borstverkleining?"

"Welke littekens geeft een borstverkleining?"

 "Kan een borstverkleining met liposuctie worden gedaan?"

Animatie operatie: anker-methode

Bekijk de medische animatie video van de borstverkleining met de anker-methode. Anker verwijst naar het anker-vormige litteken, dat overblijft na de operatie. Het is de meest toegepaste techniek voor borstverkleining. Het maakt ook een goede borstlift mogelijk.

Media

Animatie operatie: sleutelgat-methode

Bekijk hier de animatie video van een borstverkleining met de sleutelgat-methode. Na de operatie blijft een litteken over in de vorm van een lolli. Deze techniek is alleen geschikt wanneer het gaat om een beperkte borstverkleining of voor een borstverkleining waarbij geen borstlift nodig is.

MediaVeelgestelde vragen

Hoort een borstlift bij een borstverkleining?

Ja. Een borstlift is onderdeel van een borstverkleining. Zware borsten hangen eigenlijk altijd, variërend van een beetje tot heel erg. Bij een borstverkleining wordt de borst niet alleen kleiner, maar ook compacter gemaakt. En borst komt als geheel hoger op de borstkas te liggen. Daarbij wordt de tepel weer midden op de borst geplaatst. De borst wordt gelift.

Hoe zien de littekens eruit na de operatie?

Meestal is er een litteken in de vorm van een anker. Pas 1 tot 1,5 jaar na de operatie zijn de littekens uitgerijpt. In die eindsituatie zijn de littekens dun en is de kleur vervaagd. Daarvoor kunnen de littekens nog verdikt zijn, en rood of paars van kleur. Alleen in uitzonderlijke gevallen blijven de littekens verdikt. Zorg goed voor littekens als zij nog niet uitgerijpt zijn, door ze te beschermen tegen de zon en ze soepel te masseren met vaseline of littekenzalf.

Na hoe lang kan ik weer werken na een borstverkleining?

Computerwerkzaamheden of kantoorwerkzaamheden zouden meteen na de operatie mogen, maar neem voldoende rust. Door de narcose en de wondgenezing kunnen de eerste weken na de operatie extra vermoeiend zijn. Fysiek zwaar werk, zoals schoonmaken, mag 6 weken na de operatie weer. Tussen de derde en zesde week na de operatie bouw je de belasting op. Luister daarbij naar de signalen van het lichaam. Een beetje pijn is normaal, maar hevige pijn niet. Doe in dat geval een stukje rustiger aan.

Meteen een afspraak met
dr. Wynand Melenhorst inplannen?

Dat kan in Hilversum, Utrecht, en Velp
Naar de online agenda